Het verhaal

Toen mijn partner en ik besloten om te investeren in een mooi servies, begon ik mijn zoektocht. Dat bleek al snel minder eenvoudig dan verwacht:

ofwel pasten de kleuren niet bij ons interieur, waren er enkel borden en geen kommen beschikbaar, of was het te fragiel voor de afwasmachine. De sets die ik wel mooi vond, zag ik dan plotseling op steeds meer tafels verschijnen.

Het bleek dat het vinden van een uniek en tijdloos, maar tegelijk praktisch servies geen eenvoudige opgave was.

Met Cerami wil ik jou die zoektocht besparen. Het is de bedoeling om eenvoudig je eigen authentieke servies samen te stellen qua vorm en kleuren zodat jij een tafel kan creëren die perfect past bij jou en jouw omgeving.

De makers

Designer

Annekien

Maker

Joana

“Als beginnend keramist besef ik maar al te goed dat het maken van twee identieke stuks geen evidentie is.”

Tijdens een reis naar Portugal leerde ik Joana kennen en we besloten de handen in elkaar te slaan om zo Cerami tot leven te wekken.

De voormalige mentor van Joana liet zijn atelier achter en de puzzelstukken leken in elkaar te vallen.

Joana nam het roer over en met haar bedreven handen maakt ze van elk klompje klei een tijdloos en volstrekt kunstwerk.

Draaien

In de eerste fase van het keramiekproces wordt een bol klei verwerkt tot bijvoorbeeld een bord of kom in de vorm van jouw keuze. De binnenkant wordt hierbij al afgewerkt tot de finale vorm.

Afdraaien

Nadat het bord enkele dagen heeft gedroogd, wordt het item ondersteboven gezet en zo alle overtollige klei weggesneden. De buitenkant wordt piekfijn afgewerkt en de specifieke vorm met precisie gecreëerd.

Biscuitbak

Het item wordt gebakken tot zo’n 980 graden en kan niet meer vervormen. Het product is nu poreuzer dan ongebakken klei, waardoor het glazuur goed kan worden geabsorbeerd tijdens de volgende fase.

Glazuren

Het gebakken item wordt handgeschilderd in het door jou gekozen glazuur. Hierdoor krijgt alle keramiek een mooie uitstraling, maar ook een extra beschermlaag tegen vlekken, slijtage en beschadiging

Glazuurbak

In de laatste fase wordt het item een tweede keer gebakken tot maar liefst 1250 graden. Het glazuur smelt en hecht zich permanent vast. De klei is nu volledig verhard en de poriën gesloten, waardoor het item nu sterker en waterdicht is.